Műszaki tájékoztató

Technológia - H-BEK System

Az ÉMI által kiadott és ellenőrzött ETA (Európai Műszaki Értékelés) minősítéssel rendelkező H-BEK System egy helyszínen épülő könnyűszerkezetes építési technológia, amit a már több, mint 35 éves szakmai múltunk alatt tökéletesítettünk és optimalizáltunk a mai formájára. Házaink szerkezetének alapanyaga első osztályú, kezelt építőfa. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára a legkorszerűbb, és ár-érték arányban legkedvezőbb megoldást kínálhassuk.

A H-BEK System előnyei

Émi logo

Könnyűszerkezetes házaink minőségére az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.) által kiadott ETA  (Európai Műszaki Értékelés) minősítésünk, MAKÉSZ védjegyünk és számos referenciánk nyújtanak garanciát.

Főfalaink hő átbocsátási tényezője U=0,11-0,15 W/m²K, ami jelentősen túlteljesíti az AA++ minősítésű épületek esetén előírt U≤0,24 W/m²K értéket. Így házainkban a mindenkori ideális belső hőmérséklet fenntartásához jóval kevesebb energiára lesz szükség! Sőt, a kiváló szigetelésnek köszönhetően a külső zajok sem zavarhatják meg Építtetőink nyugalmát.

Energetikai besorolás
könnyűszerkezetes ház terv

Falazatunk kizárólag hőszigetelő anyagokból épül fel, ezért nincsenek olyan lehűlő felületek, amin a pára lecsapódhatna. Így elkerüljük a falak penészedését, ami hagyományos épületek esetén, nem megfelelő szigetelés mellett gyakran problémát okoz.

A kiváló hőszigetelésnek köszönhetően a ház optimális belső hőmérsékletének a fenntartásához jelentősen kevesebb energiára van szükség, ami sokkal alacsonyabb hűtési és fűtési költségeket eredményez.

Már a tervezéstől kezdve odafigyelünk Építtetőink pénzügyi lehetőségeire, és javaslatokat teszünk a költségek optimalizálásra. A kivitelezés során pedig kiváló ár-érték arányú, minősített alapanyagokat használunk, és a gépészetben is a modern, egyszerűbb, költséghatékonyabb megoldásokra törekszünk.

Házaink megújuló anyagokból épülnek fel, így csökkenthetjük otthonunk ökológiai lábnyomát. Az építkezés során kevesebb építési hulladék termelődik, mint egy hagyományos építkezés esetében. Épületeink hosszú távon is fenntarthatóak, köszönhetően a közel 0 energiaigénynek.

könnyűszerkezetes házak
Könnyűszerkezetes ház

Házaink szerkezete természetes anyagból, első osztályú, meghatározott szilárdságú építő fából épül, ami égés, gomba és egyéb kártevők ellen kezelt. A szerkezetet tűzgátló táblás hősszigeteléssel béleljük ki, és szintén tűzgátló gipszkartonnal és párazáró fóliával borítjuk be. Szerkezetünk laboratóriumi vizsgálatok során hatalmas mechanikai terhelés és égetőkemencében végzett tesztek alatt kiválóan megfelelt.

H-BEK System - ÉMI által minősített favázas építőkészlet

Könnyűszerkezetes házaink szerkezete olyan innovatív építési termék, aminek a teljesítménye teljesítménynyilatkozattal igazolható és értékelhető NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) / ETA (Európai Műszaki Értékelés) szerint. Rendelkezik teljesítmény állandósági tanúsítvánnyal, ezt az állandóságot az évek alatt rendszeresen ismétlődő, sikeres típus vizsgálatok is alátámasztják. Ennek egyik alapja az, hogy meghatározott minőségű alapanyagokat, meghatározott módon és mennyiségben szerelünk össze, szigorú statikai és tűzvédelmi szempontok alapján. Ez az építési rendszer az ÉMI laboratóriumában jelentős terhelés mellett elégetésre került, ezzel a gyakorlatban is bemutatva teljesítményét.

Alapozás

A honlapunkon megtalálható árajánlatokban az alapozást külön tételként kezeljük, mert annak költsége függ a helyi terepviszonyoktól, megrendelői igényektől, tervezői előírásoktól. Ezért számításunkban sík, egyenes területtel kalkulálunk, a házat a talajtól maximum 30 cm-re kiemelt lábazattal számoljuk. Az alapozás a hagyományos 90 cm-es mélységig történő sávalapozás, tömörített kavicsággyal a sávalapok között. Ezen 12 cm vastag vasbeton lemez, 1 réteg GV-45 vízszigeteléssel. Ha a terület engedi lemezalapot használunk, ami jelentősen felgyorsítja az alapozási munkát.

Falak szerkezete és hőszigetelése

Főfal

A főfalak 5/15 cm-es kezelt építőfából készülnek. Kívülről OSB borítással fedjük, belül gipszkartonnal borítjuk. Ha tetőteres a ház, a főfal belső felületére is OSB borítás kerül. A kettő közé 15 cm vastag szálas hőszigetelés és hőtükrös párazáró fólia, a külső OSB borításra dryvit hőszigetelő vakolatrendszer kerül. A hőszigetelés vastagsága igény szerint növelhető.

könnyűszerkezetes készház főfal

Hőátbocsátási tényező:

150 mm szálas hőszigetelés + 100 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,15 W/m2K
150 mm szálas hőszigetelés + 150 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,13 W/m2K
150 mm szálas hőszigetelés + 200 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,11 W/m2K

Válaszfal

5/10 cm-es kezelt építőfából készülnek. Két oldalon gipszkartonnal fedjük, közötte 10 cm szálas hőszigeteléssel. Igény szerint kerülhet dupla gipszkarton a vázszerkezetre, vagy a gipszkarton alá OSB lemez is.

Födém és tető szerkezete és hőszigetelése

Igény szerint építhetünk külön födémet és ácsolt tetőszerkezetet, vagy rácsostartós tetőszerkezetet.

Külön födém és ácsolt tetőszerkezet

A födémet 5/25 cm-es, 50 cm tengelytávolságra elhelyezett gerendákból építjük. OSB lemezzel fedjük, ezért a padlástér járható, pakolható. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A födémben 25 cm vastag szálas hőszigetelést és hőtükrös párazáró fóliát használunk.

könnyűszerkezetes készház födém

Az állószékes kialakítású tetőszerkezetet 7,5/15 cm-es szarufákból építjük. A tetőhéjalás átszellőztető réteggel, betoncseréppel készül.

Rácsostartós tetőszerkezet

Költséghatékony megoldás!

A födémet és tetőszerkezetet egybeépítjük 80 cm-enként elhelyezett rácsostartóval. A rácsos tartószerkezetek alsó öve magába foglalja a födémet, a felső öve a tetőszerkezetet. A fa rácsrudakat és a tartó alsó és felső övet acél szeglemezekkel kapcsoljuk össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtjuk be a kapcsolódó fa elemekbe, így tartós kapcsolat alakítható ki. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A hagyományos födémhez hasonlóan hőtükrös párazáró fóliát és 25 cm vastag szálas hőszigetelést használunk.

Ezzel a módszerrel gazdaságosabb a faanyag felhasználás, kisebb a tető súlya és nagyobb távolságok áthidalhatók. Elsősorban egyszerű nyeregtetőknél alkalmazzuk, mikor a padlástér kihasználására nincs, vagy csak részben van igény.

Köztes födém tetőteres könnyűszerkezetes házaknál

Tetőteres házaknál a földszint és a tetőtér közötti födémet 5/25 cm-es, 50 cm tengelytávolságra elhelyezett gerendákból építjük, OSB-vel fedjük. Az OSB-re 2 cm vastag lépésálló hangelnyelő (úsztató) réteget rakunk, aminek a tetejére aljzatbeton kerül. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A födémben 25 cm vastag szálas hőszigetelést és hőtükrös párazáró fóliát használunk.

Nyílászárók

Általános ajánlatainkban 3 rétegű üvegezésű, 5 kamrás, fehér, műanyag tokos külső nyílászárók szerepelnek, külső-belső műanyag párkányokkal, és utólag szerelhető tokos laminált belső ajtókkal. Igény szerint módosítható.

Könnyűszerkezetes ház szakipari munkái

Gépészet

60 m2 feletti alapterületű házainkban légcsatornázott, központi levegő-levegő üzemű hőszivattyú szerepel.

Miért ajánljuk ezt a fűtési módot?

 • A rendszer télen fűti, nyáron pedig hűti a házat, tehát nincs szükség szobánként külön klímaberendezések telepítésére
 • A rendszer működés közben teljesen hangtalan. Éjjel sem hallható a hálószobákban és sehol máshol
 • H-tarifa igényelhető a működéshez, így 1kW energia 42 Ft helyett 23 Ft-ba kerül. Október 15-től április 15-ig ezzel a kedvezményes tarifával kaphatjuk a fogyasztáshoz szükséges elektromos áramot
 • A rendszer keringeti a levegőt, így a port összeszedi a szűrő
 • A befújt levegő lassabban érkezik, mint egy klíma berendezésből, ezért a légcsatornázható klíma egyáltalán nem huzatos
 • Extra szűrők beépítésére is van lehetőség, mint pollenszűrő, ami azt jelenti, hogy megszűnik az allergia

Bővebb információ: https://www.praktikusfutes.hu

A 60 m2-es vagy annál kisebb alapterületű házaknál hűtő-fűtő klímával számoltunk, hőszivattyús villanybojlerrel. Ezek nem csupán korszerűek és energiatakarékosak, hanem a szigorú energetikai előírásoknak is megfelelnek. Természetesen egyéb gépészeti megoldásokat is kivitelezünk, ezek részleteiről további egyeztetés szükséges.  

A fürdőszoba felszerelési tárgyai (szaniterek és csaptelepek) önállóan, tetszés szerint vásárolhatók, ajánlataink nem tartalmazzák őket. A költségekben nem szerepelnek a közművek (víz, gáz, csatorna) külső bekötései. Ezek szerelése házon belül történik, épületen kívüli kiállással. Igény esetén a közmű bekötésekre és az ezzel járó földmunkákra is adunk ajánlatot, a telek ismeretében. Szellőztetőrendszert az ár nem tartalmaz.

Villanyszerelés

Tartalmazza az alapszerelést házon belül, MBCU duplaszigetelt vezetékrendszerrel, Legrand Cariva/Schneider elektromos aljzatokkal és kapcsolókkal. (Lámpatesteket megrendelő biztosítja.) A munkafolyamat nem tartalmazza a ház földkábeles bekötését a szolgáltató által kialakított órahelyről (a telek ismeretében egyedi ajánlatot adunk). Igény esetén lehetőség van riasztórendszer telepítésére és számítógéprendszerek vezetékezésére is.

Burkolás

A hidegburkolatok munkadíját és segédanyagait (ragasztó, fuga) tartalmazza az ár, meghatározott lapméretre (lap méret, min:10×20, max:30×60 cm, mozaikra nem vonatkozik az ár). Parketta munkadíja hagyományos laminált parkettára értendő. A csempeburkolat, ill. laminált parketta önállóan, tetszés szerint megvásárolható.

Felületkezelés

A falakon fehér festést alkalmazunk. A külső fafelületeket vastaglazúrral fedjük.

Kémény

Igény szerint 160-180 mm-es átmérőjű Leier kéményt is beépítünk.

Árainkban nem szerepelnek az alábbi tételek:

 • szellőztető rendszer,
 • konyhabútor,
 • kerítésépítés/kertrendezés,
 • járdakészítés,
 • burkoló anyagok,
 • szaniterek anyagára.

Bármilyen kérdése merülne fel, érdeklődjön elérhetőségeinken. Tekintse meg a könnyűszerkezetes házterveinket.

Scroll to Top