Műszaki tájékoztató

ÉMI által minősített H-BEK típusú favázas építőkészlet

Könnyűszerkezetes házaink szerkezete olyan innovatív építési termék, aminek a teljesítménye teljesítménynyilatkozattal igazolható és értékelhető NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) / ETA (Európai Műszaki Értékelés) szerint. Rendelkezik teljesítmény állandósági tanúsítvánnyal, ezt az állandóságot az évek alatt rendszeresen ismétlődő, sikeres típus vizsgálatok is alátámasztják. Ennek egyik alapja az, hogy meghatározott minőségű alapanyagokat, meghatározott módon és mennyiségben szerelünk össze, szigorú statikai és tűzvédelmi szempontok alapján. Ez az építési rendszer az ÉMI laboratóriumában jelentős terhelés mellett elégetésre került, ezzel a gyakorlatban is bemutatva teljesítményét.

EOTA logo

Alapozás

A honlapunkon megtalálható árajánlatokban az alapozást külön tételként kezeljük, mert annak költsége függ a helyi terepviszonyoktól, megrendelői igényektől, tervezői előírásoktól. Ezért számításunkban sík, egyenes területtel kalkulálunk, a házat a talajtól maximum 30 cm-re kiemelt lábazattal számoljuk. Az alapozás a hagyományos 90 cm-es mélységig történő sávalapozás, tömörített kavicsággyal a sávalapok között. Ezen 12 cm vastag vasbeton lemez, 1 réteg GV-45 vízszigeteléssel. Ha a terület engedi lemezalapot használunk, ami jelentősen felgyorsítja az alapozási munkát.

Falak szerkezete és hőszigetelése

Főfal

A főfalak 5/15 cm-es kezelt építőfából készülnek. Kívülről OSB borítással fedjük, belül gipszkartonnal borítjuk. Ha tetőteres a ház, a főfal belső felületére is OSB borítás kerül. A kettő közé 15 cm vastag szálas hőszigetelés és hőtükrös párazáró fólia, a külső OSB borításra dryvit hőszigetelő vakolatrendszer kerül. A hőszigetelés vastagsága igény szerint növelhető.

Hőátbocsátási tényező:

150 mm szálas hőszigetelés + 100 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,15 W/m2K
150 mm szálas hőszigetelés + 150 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,13 W/m2K
150 mm szálas hőszigetelés + 200 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,11 W/m2K

Válaszfal

5/10 cm-es kezelt építőfából készülnek. Két oldalon gipszkartonnal fedjük, közötte 10 cm szálas hőszigeteléssel. Igény szerint kerülhet dupla gipszkarton a vázszerkezetre, vagy a gipszkarton alá OSB lemez is.

Födém és tető szerkezete és hőszigetelése

Igény szerint építhetünk külön födémet és ácsolt tetőszerkezetet, vagy rácsostartós tetőszerkezetet.

Külön födém és ácsolt tetőszerkezet

A födémet 5/25 cm-es, 50 cm tengelytávolságra elhelyezett gerendákból építjük. OSB lemezzel fedjük, ezért a padlástér járható, pakolható. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A födémben 25 cm vastag szálas hőszigetelést és hőtükrös párazáró fóliát használunk.

Az állószékes kialakítású tetőszerkezetet 7,5/15 cm-es szarufákból építjük. A tetőhéjalás átszellőztető réteggel, betoncseréppel készül.

Rácsostartós tetőszerkezet

Költséghatékony megoldás!

A födémet és tetőszerkezetet egybeépítjük 80 cm-enként elhelyezett rácsostartóval. A rácsos tartószerkezetek alsó öve magába foglalja a födémet, a felső öve a tetőszerkezetet. A fa rácsrudakat és a tartó alsó és felső övet acél szeglemezekkel kapcsoljuk össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtjuk be a kapcsolódó fa elemekbe, így tartós kapcsolat alakítható ki. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A hagyományos födémhez hasonlóan hőtükrös párazáró fóliát és 25 cm vastag szálas hőszigetelést használunk.

Ezzel a módszerrel gazdaságosabb a faanyag felhasználás, kisebb a tető súlya és nagyobb távolságok áthidalhatók. Elsősorban egyszerű nyeregtetőknél alkalmazzuk, mikor a padlástér kihasználására nincs, vagy csak részben van igény.

Köztes födém tetőteres könnyűszerkezetes házaknál

Tetőteres házaknál a földszint és a tetőtér közötti födémet 5/25 cm-es, 50 cm tengelytávolságra elhelyezett gerendákból építjük, OSB-vel fedjük. Az OSB-re 2 cm vastag lépésálló hangelnyelő (úsztató) réteget rakunk, aminek a tetejére aljzatbeton kerül. Alul lécvázon gipszkartonnal lezárjuk. A födémben 25 cm vastag szálas hőszigetelést és hőtükrös párazáró fóliát használunk.

Nyílászárók

Általános ajánlatainkban 3 rétegű üvegezésű, 5 kamrás, fehér, műanyag tokos külső nyílászárók szerepelnek, külső-belső műanyag párkányokkal, és utólag szerelhető tokos laminált belső ajtókkal. Igény szerint módosítható.

Könnyűszerkezetes ház szakipari munkái

Gépészet

Ajánlatainkban padlófűtés kiépítése szerepel, hőszivattyúval. Kisebb házaknál hűtő-fűtő klímával számoltunk, hőszivattyús villanybojlerrel. A fürdőszoba felszerelési tárgyai (szaniterek és csaptelepek) önállóan, tetszés szerint vásárolhatók, ajánlataink nem tartalmazzák őket. A költségekben nem szerepelnek a közművek (víz, gáz, csatorna) külső bekötései. Ezek szerelése házon belül történik, épületen kívüli kiállással. Igény esetén a közmű bekötésekre és az ezzel járó földmunkákra is adunk ajánlatot, a telek ismeretében. Szellőztetőrendszert az ár nem tartalmaz.

Kisebb

Villanyszerelés

Tartalmazza az alapszerelést házon belül, MBCU duplaszigetelt vezetékrendszerrel, Legrand Cariva/Schneider elektromos aljzatokkal és kapcsolókkal. (Lámpatesteket megrendelő biztosítja.) A munkafolyamat nem tartalmazza a ház földkábeles bekötését a szolgáltató által kialakított órahelyről (a telek ismeretében egyedi ajánlatot adunk). Igény esetén lehetőség van riasztórendszer telepítésére és számítógéprendszerek vezetékezésére is.

Burkolás

A hidegburkolatok munkadíját és segédanyagait (ragasztó, fuga) tartalmazza az ár, meghatározott lapméretre (lap méret, min:10×20, max:30×60 cm, mozaikra nem vonatkozik az ár). Parketta munkadíja hagyományos laminált parkettára értendő. A csempeburkolat, ill. laminált parketta önállóan, tetszés szerint megvásárolható.

Felületkezelés

A falakon fehér festést alkalmazunk. A külső fafelületeket vastaglazúrral fedjük.

Kémény

Igény szerint 160-180 mm-es átmérőjű Leier kéményt is beépítünk.

Árainkban nem szerepelnek az alábbi tételek:

  • szellőztető rendszer,
  • konyhabútor,
  • kerítésépítés/kertrendezés,
  • járdakészítés,
  • burkoló anyagok,
  • szaniterek anyagára.

Bármilyen kérdése merülne fel, érdeklődjön elérhetőségeinken. Tekintse meg a könnyűszerkezetes házterveinket.

Scroll to Top