Könnyűszerkezetes házak

Gyakran intézett kérdések

A könnyűszerkezetes házakhoz felhasznált építőanyagok jelentős része megújuló és/vagy fenntartható forrásból származik. Az új technológiával készített szálas hőszigetelések már formaldehid és fenol alkalmazása nélkül, természetes kötőanyaggal, fenntartható módon készülnek, hozzáadott szintetikus színezőanyag nélkül.

 

A ház fűtése/hűtése megoldható alacsony energiafelhasználás mellett, köszönhetően a kiváló hőszigetelő tulajdonságának. Megújuló energiával, például napelemmel kombinálva a fűtési/hűtési költségek 0-ra csökkenthetők. Ezzel a technológiával tehát jelentősen csökkenthetjük otthonunk ökológiai lábnyomát!

A jó hangszigetelés érdekében a faszerkezetes (könnyűszerkezetes) építési eljárások inkább intelligens rétegrendszereket és anyagkombinációkat használnak fel, mint nagytömegű alkotórészeket. A DIN4109 (Hangszigetelés a magasépítészetben) által előírtakat így biztosan be lehet tartani. Emellett a szabvány javaslatai lehetővé teszik, hogy kiegészítő eljárások segítségével a házon belüli, valamint a környező munka- és lakóterületek miatti fokozott hangszigetelési igényeket meg tudjuk oldani.

 

Alapvetően érvényes az, hogy a könnyűszerkezetes ház – bár kisebb a falvastagsága és tömege – legalább ugyanolyan jó hangszigetelési paraméterekkel rendelkezik, mint a konvencionális alapanyagokból épült házak. Hasonlóan jól szigeteli a külső hangokat is. Egy kis energia igényű könnyűszerkezetes ház extra szigetelőrétegekkel és megfelelően üvegezett ablakokkal még egy repülőtér zajától is kielégítően megvéd, itt a hőszigetelés és hangszigetelés kiegészíti egymást.

 

A modern könnyűszerkezetes házakban még a lépészaj sem okoz problémát. Hatásos megoldás a jól kialakított mennyezetburkolat, a födémek gerendaközeinek szigetelő anyaggal való kitöltése, és száraz vagy nedves (pl. cement-esztrich, ami 5 cm vastag beton lemez) eljárással készített úsztatott padlóburkolat, ami lágy felületen való úsztatása révén elnyeli a kopogó hangokat. A különböző épületgépészeti szerelvények rugalmasan kialakított megfogásai és a hangszigetelt burkolat alatti vezetés óvnak ezek működési zajától.

Igen. Főfalaink hő átbocsátási tényezője U=0,11-0,15 W/m²K, ami jelentősen túlteljesíti az AA++ minősítésű épületek esetén előírt U≤0,24 W/m²K értéket.


A könnyűszerkezetes ház fokozott hőszigetelésének köszönhetően télen a meleget pontosan olyan jól tartja, mint a nyári hűvöset. A falak nem nyelik el a meleg, vagy a hűvösebb levegőt, hanem a hőszigetelésnek és hőtükörnek köszönhetően a belső hőmérsékletet tartják, illetve visszasugározzák a belső légtérbe. A szerkezet nem tartalmaz lehűlő és felmelegedő felületeket, hőhídmentes.

A fokozott hőszigetelésnek, hőtükörnek és hőhíd-mentességnek köszönhetően egy könnyűszerkezetes ház az átlag háznál jóval kevesebb energiát igényel, akár fűtésről, akár hűtésről beszélünk. Nem kell a falakat, födémet, szerkezetet átfűtenünk és hűtenünk, mert azok nem nyelik el és nem vezetik a hőt, elég csak a belső légtér hőmérsékletét szabályoznunk. Így jelentős energiamennyiséget spórolunk. Jó tájolással és tervezéssel a kiváló épületfizikai tulajdonságok tovább javíthatóak. Házaink tervezésénél ezeket a szempontokat mindig figyelembe vesszük. Az alacsony energiaigény miatt nem szükséges jelentős beruházással és karbantartással járó, nagy energiamennyiségre tervezett berendezések beépítése sem.

Természetesen nem. A könnyűszerkezetes házaknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A felhasznált anyagok tűzgátoltak. Házaink rendelkeznek Európai Műszaki Értékeléssel (ETA), aminek előfeltétele, hogy a fal és födémszerkezetek égésteszten essenek át. Az ETA szigorúan előírja, teszteli és be is tartatja a tűzvédelmi előírásokat. Ezeknek minden felülvizsgálat alkalmával maradéktalanul megfelelünk.

Nem csupán stabil, de kellően rugalmas is.


A minőségi fenyőből készült vázszerkezetet OSB lemezzel borítjuk, ennek következtében pedig a létrejövő dobozhatás különösen ellenállóvá teszi a házat. A szerkezet erős és rugalmas, ezért pl. egy földrengésnek sokkal jobban ellen áll, mint egy hagyományos épület, hiszen a szerkezet együtt dolgozik.

Több, mint 30 éve építünk favázas könnyűszerkezetes házakat, és az elsők között megépült otthonok a mai napig használatban vannak. Amerikában és Nyugat-Európában, ahol a könnyűszerkezetes építési technológia sokkal régebb óta van jelen, már több száz éves épületek is vannak. Tehát igen, házaink időtállóak, és nem csupán rövid, de hosszú távon is kiváló megoldást jelentenek.

Építkezzen egyszerűen!

Könnyűszerkezetes házak tervezéstől a kulcsátadásig, árgaranciával!

Scroll to Top