Könnyűszerkezetes házak

Gyakran intézett kérdések

Kis alapterületű ház esetében (50-60 m2 -> pl. ANNA, VENCEL, FANNI), ahol csak néhány helységet kell fűteni/hűteni, ár-érték arányban és energetikai szempontból – véleményünk szerint – a hűtő-fűtő klíma a megfelelő választás. A mai modern klímák már halk üzemmódban működtethetőek és a légmozgás szinte észrevétlen. Könnyen telepíthetőek és egyszerűen szabályozhatóak, az új energetikai jogszabálynak teljes mértékben megfelelnek, igényelhető rájuk H-tarifa.

Nagyobb alapterület esetén (70 m2 fölött, pl. VIKTOR, KORNÉL, ESZTER) a központilag szabályozható, légcsatornázott levegő-levegő hőszivattyús rendszert ajánljuk. Hang és légmozgás szempontjából jóval komfortosabb, mint a hűtő-fűtő klímák és a kültérben csak egy külső egységet kell telepíteni. Beltérben nem szükséges külön gépészeti helység, a belső egységet akár egy fűtetlen padláson is elhelyezhetjük. Nyáron hűtésre is használható és könnyen karban tartható, a levegőből kiszűri a port és a párát. Ár-érték arányban ez a hőszivattyús rendszer véleményünk szerint a legjobb, ami a piacon elérhető. Bővebb információ: www.praktikusfutes.hu

Mind két fűtés esetén a használati meleg víz előállítására a mai energetikai követelményeknek megfelelő hőszivattyús bojlert építünk be.

Amennyiben padlófűtést szeretne, levegő-víz hőszivattyús rendszer kiépítését javasoljuk, azzal viszont számolni kell, hogy a kiépítés költsége magasabb, mint a fentebb említett fűtési rendszereknek.

Természetesen CSOK Plusz és egyéb hitel is igénybe vehető az építkezés során. Hitelfelvétel esetén segítünk kitölteni a bank felé az építkezéssel kapcsolatos papírokat (pl. költségvetési adatlap), és  tudunk ajánlani megfelelő bankot a hitelfelvételhez.

Néhány szempontot érdemes szem előtt tartani a telek kiválasztásánál:

 1. Telek lejtése: minél síkabb a terület, annál kevesebb földmunka szükséges, és kevesebb lesz az alapozási költség. Amennyiben nem sík a terület, magasabb, drágább alapot kell készíteni. A lejtés nagyságától függően tovább növelheti a költségeket, ha a teraszokon/bejáratnál korlát elhelyezése és lépcső építése válik szükségessé. Akinek fontos szempont továbbá, hogy a terasza közvetlen kertkapcsolattal rendelkezzen, annak ugyancsak érdemes minél síkabb területet vásárolnia.

 2. Közművek: a közművek (víz, villany, csatorna és - amennyiben szükséges - gáz) bekötése hosszadalmas és költséges lehet, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni az ügyintézést! Ezt minden esetben az Építtetőnek kell intéznie a Szolgáltatóval, mert csak a Szolgáltató regisztrált munkatársa jogosult a munka elvégzésére. Amennyiben bent vannak a telken, a telken belül mi összekötjük a villany/víz/gáz órát a kész lakóépülettel, illetve rákötünk a csatornára.

 3. Telek szélessége: érdemes minél szélesebb telket vásárolni, mert megkönnyíti a tervezést, nem határolja be annyira a ház formáját, és a belső terek elosztását. Természetesen tervezőink keskenyebb telekre is találnak megoldást, de elképzelhető, hogy a tervezésnél több kompromisszumot kell majd kötnie.

 4. Telek besorolása: szabadonálló besorolás esetén a telek 2 oldalán 3-3 m-t kell elhagyni. Oldalhatáron álló esetben az egyik oldalon szabályozás szerint, de általában 1m-t, a másik oldalon (szintén szabályozás szerint) 4-6 m-t. A közötte maradó terület az építési terület, ilyen széles lehet maximum a ház. Érdemes arra figyelni, hogy a szomszédos telkeken ne legyen túl közel korábbi szabályok alapján, vagy szabálytalanul épített épület. Helyi szabályozástól függően ugyanis, külön helyrajzi számon álló épületek között, legalább a 3 m-es távolságnak meg kell lenni, de előírhatnak akár 6 m-es tűztávolságot is. Így tovább csökkenhet az építési terület szélessége, hiszen a tűzvédelem felülírja az általános előírásokat.

 5. Beépíthetőség: nem mindegy, hogy a megvásárolt telek hány százaléka beépíthető. Átlagos vagy nagyobb telkek esetében általában a beépíthetőség bőven fedezi az Építtetők igényeit, de kisebb telkek esetében azért érdemes kiszámolni, hogy a kívánt nagyságú ház megépíthető-e. Amennyiben a telek mérete kisebb, és a beépíthetőség is alacsony, előfordulhat, hogy csak tetőteres vagy emeletes megoldásban gondolkodhatunk.

 6. HÉSZ és Településképi arculati kézikönyv: A helyi építési szabályzatban és a településképi kézikönyvben - többek között - minden fentebb említett előírást meg lehet tekinteni. Mielőtt megvásárolná a telket, helyrajzi szám alapján minden esetben nézze meg, hogy mik a helyi előírások, és milyen szabályok vonatkoznak az adott telekre!

Nincsen fix m2 árunk, ugyanis minden tervhez egyedileg számoljuk ki az anyagszükségletet és a munkadíjat. Miért így csináljuk?

Azért, mert hiába azonos két ház alapterülete, így is lehetnek nagyobb árbeli különbségek, hiszen sok tényező befolyásolhatja a kulcsrakész végösszeget. Többek között:

 1. Nyílászárók mennyisége, nagysága, színe

 2. Tető hajlásszöge, osztottsága (minél bonyolultabb a tető, minél nagyobb a felület, annál drágább lesz)

 3. Tetőszerkezet építésének módja (hagyományos, ácsolt tetőszerkezetünkkel szemben, ahol a padlás járható és pakolható, a rácsostartós tetőszerkezetünk – részben járható padlással- sokkal gazdaságosabb megoldás)

 4. Belső válaszfalak mennyisége

 5. Ház formája (minél bonyolultabb a forma, annál nagyobb lesz a m2 ár – az egyszerűbb, téglalap alak mindig gazdaságosabb)

 6. Alap kiemelése (sík területen az alapozási költség alacsonyabb, mint egy lejtős telek esetén)

Beárazott ajánlati terveink Árak,tervek oldalunkon megtekinthetőek. Egyedi ajánlatért írjon nekünk, hívjon minket, vagy töltse ki űrlapunkat!

Honlapunkon szereplő terveink csupán ötletadó tervek, szabadon átalakíthatóak, de teljesen új ajánlati terveket is tudunk készíteni, kézi skicc alapján is. Az ajánlatkérés teljes folyamata, így az egyedi ajánlati terv elkészítése is díj- és kötelezettségmentes!

Az építkezés kifizetése több részletben, készültségi fokonként, a szerződésben előre meghatározott módon történik:

 1. Szerződés megkötésekor előleg:   20%
 2. Alapozás kész:   18%
 3. Falak OSB külső borítással állnak, födém OSB borítással kész, válaszfalak váza áll:   18%
 4. Tetőszerkezet cserepezve kész:   15%
 5. Külső nyílászárók elhelyezve:   12%
 6. Gipszkartonozás, belső hőszigetelés, aljzatbetonozás kész:   12%
 7. Vakolatrendszer, szerelvényezés kész, munka átadva Építtetőnek:   5%

 

A könnyűszerkezetes házakhoz felhasznált építőanyagok jelentős része megújuló és/vagy fenntartható forrásból származik. Az új technológiával készített szálas hőszigetelések már formaldehid és fenol alkalmazása nélkül, természetes kötőanyaggal, fenntartható módon készülnek, hozzáadott szintetikus színezőanyag nélkül.

 

A ház fűtése/hűtése megoldható alacsony energiafelhasználás mellett, köszönhetően a kiváló hőszigetelő tulajdonságának. Megújuló energiával, például napelemmel kombinálva a fűtési/hűtési költségek 0-ra csökkenthetők. Ezzel a technológiával tehát jelentősen csökkenthetjük otthonunk ökológiai lábnyomát!

A jó hangszigetelés érdekében a faszerkezetes (könnyűszerkezetes) építési eljárások inkább intelligens rétegrendszereket és anyagkombinációkat használnak fel, mint nagytömegű alkotórészeket. A DIN4109 (Hangszigetelés a magasépítészetben) által előírtakat így biztosan be lehet tartani. Emellett a szabvány javaslatai lehetővé teszik, hogy kiegészítő eljárások segítségével a házon belüli, valamint a környező munka- és lakóterületek miatti fokozott hangszigetelési igényeket meg tudjuk oldani.

 

Alapvetően érvényes az, hogy a könnyűszerkezetes ház – bár kisebb a falvastagsága és tömege – legalább ugyanolyan jó hangszigetelési paraméterekkel rendelkezik, mint a konvencionális alapanyagokból épült házak. Hasonlóan jól szigeteli a külső hangokat is. Egy kis energia igényű könnyűszerkezetes ház extra szigetelőrétegekkel és megfelelően üvegezett ablakokkal még egy repülőtér zajától is kielégítően megvéd, itt a hőszigetelés és hangszigetelés kiegészíti egymást.

 

A modern könnyűszerkezetes házakban még a lépészaj sem okoz problémát. Hatásos megoldás a jól kialakított mennyezetburkolat, a födémek gerendaközeinek szigetelő anyaggal való kitöltése, és száraz vagy nedves (pl. cement-esztrich, ami 5 cm vastag beton lemez) eljárással készített úsztatott padlóburkolat, ami lágy felületen való úsztatása révén elnyeli a kopogó hangokat. A különböző épületgépészeti szerelvények rugalmasan kialakított megfogásai és a hangszigetelt burkolat alatti vezetés óvnak ezek működési zajától.

Igen. Főfalaink hő átbocsátási tényezője U=0,11-0,15 W/m²K, ami jelentősen túlteljesíti az AA++ minősítésű épületek esetén előírt U≤0,24 W/m²K értéket.


A könnyűszerkezetes ház fokozott hőszigetelésének köszönhetően télen a meleget pontosan olyan jól tartja, mint a nyári hűvöset. A falak nem nyelik el a meleg, vagy a hűvösebb levegőt, hanem a hőszigetelésnek és hőtükörnek köszönhetően a belső hőmérsékletet tartják, illetve visszasugározzák a belső légtérbe. A szerkezet nem tartalmaz lehűlő és felmelegedő felületeket, hőhídmentes.

A fokozott hőszigetelésnek, hőtükörnek és hőhíd-mentességnek köszönhetően egy könnyűszerkezetes ház az átlag háznál jóval kevesebb energiát igényel, akár fűtésről, akár hűtésről beszélünk. Nem kell a falakat, födémet, szerkezetet átfűtenünk és hűtenünk, mert azok nem nyelik el és nem vezetik a hőt, elég csak a belső légtér hőmérsékletét szabályoznunk. Így jelentős energiamennyiséget spórolunk. Jó tájolással és tervezéssel a kiváló épületfizikai tulajdonságok tovább javíthatóak. Házaink tervezésénél ezeket a szempontokat mindig figyelembe vesszük. Az alacsony energiaigény miatt nem szükséges jelentős beruházással és karbantartással járó, nagy energiamennyiségre tervezett berendezések beépítése sem.

Természetesen nem. A könnyűszerkezetes házaknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A felhasznált anyagok tűzgátoltak. Házaink rendelkeznek Európai Műszaki Értékeléssel (ETA), aminek előfeltétele, hogy a fal és födémszerkezetek égésteszten essenek át. Az ETA szigorúan előírja, teszteli és be is tartatja a tűzvédelmi előírásokat. Ezeknek minden felülvizsgálat alkalmával maradéktalanul megfelelünk.

Nem csupán stabil, de kellően rugalmas is.


A minőségi fenyőből készült vázszerkezetet OSB lemezzel borítjuk, ennek következtében pedig a létrejövő dobozhatás különösen ellenállóvá teszi a házat. A szerkezet erős és rugalmas, ezért pl. egy földrengésnek sokkal jobban ellen áll, mint egy hagyományos épület, hiszen a szerkezet együtt dolgozik.

Több, mint 30 éve építünk favázas könnyűszerkezetes házakat, és az elsők között megépült otthonok a mai napig használatban vannak. Amerikában és Nyugat-Európában, ahol a könnyűszerkezetes építési technológia sokkal régebb óta van jelen, már több száz éves épületek is vannak. Tehát igen, házaink időtállóak, és nem csupán rövid, de hosszú távon is kiváló megoldást jelentenek.

Építkezzen egyszerűen!

Könnyűszerkezetes házak tervezéstől a kulcsátadásig, árgaranciával!

Scroll to Top