Készház építés-élet a napelem után

könnyűszerkezetes ház, készház, gyorsház

Az építőiparban, így a könnyűszerkezetes házépítők körében is nagy port kavart a kormány 2022. október 13.-i bejelentése, mi szerint a jövőben telepített és beüzemelt napelemek már nem táplálhatnak be villamos energiát a hálózatba. Ugyan szigetüzemű rendszerek telepítésére továbbra is lesz lehetőség, ez mégsem jelent valódi megoldást az új építésű otthonok esetében. Még akkor sem, ha egy kiváló hőszigetelésű, alacsony energiaigényű könnyűszerkezetes házról beszélünk.

Ugyan könnyűszerkezetes házainkat eddig főként – a piacon elérhető legjobb ár-érték arányú megoldással – elektromos fűtéssel és napelemmel kínáltuk, ezután a bejelentés után a hőszivattyú és a hűtő-fűtő klíma alternatívák közül választhatunk. Ez a két fűtési mód ugyanis – a napelemhez hasonlóan – környezetbarát megoldás, ami megfelel a szigorú energetikai követelményeknek. Honlapi ajánlatainkat tehát átszámoltuk és az alábbi két fűtési módot javasoljuk:

  1. Levegő-víz hőszivattyú, padlófűtéssel kombinálva
  2. Energiatakarékos, korszerű hűtő-fűtő klíma

A fűtés módja azonban nem minden, nagyon fontos, hogy az előállított energia a lehető legjobb hatásfokkal hasznosulni tudjon!

Könnyűszerkezet - Alacsony energiaigény, alacsonyabb rezsi

Hiába a korszerű fűtés, egy nem megfelelően szigetelt házban az „olcsóbb” energiából is többet használunk, ami magas rezsi számlát fog eredményezni.

Nem véletlen, hogy a kialakult energiaválságban, aki csak teheti, meglévő otthonát korszerűsíteni próbálja: például nyílászáró cserével, vagy utólagos hőszigeteléssel. Aki azonban most készül új otthont építeni, az egy könnyűszerkezetes házzal lépéselőnyben van, hiszen a megfelelő technológia és kivitelező megválasztásával nem lesz kiszolgáltatva a folyamatosan változó gazdasági környezetnek!

Mivel könnyűszerkezetes házaink hőszigetelése kiváló, a téli és nyári időszakban mind a fűtéshez, mind a hűtéshez kevés energia szükséges. Főfalaink hő átbocsátási tényezője: 0,15-0,11 W/m2K, ami messze meghaladja az AA++ követelményhez szükséges 0,24 W/m2K-t.

(Bővebben szerkezetünkről ITT olvashat, az energetikai tanúsítványról pedig ebben a bejegyzésben írtunk.)

Így mindkét megoldás – hőszivattyú és hűtő-fűtő klíma – kitűnő alternatíva lehet.

Nagyobb alapterületen: levegő-víz hőszivattyú, padlófűtéssel

A hőszivattyús fűtésrendszer a környezeti hőt hasznosítva állít elő energiát, ezért gazdaságosan működtethető és környezetbarát megoldás. Több típusa van, attól függően, hogy honnan nyeri ki és milyen közegen keresztül adja le az energiát:

  • levegő-víz
  • víz-víz
  • talajszondás

Beruházás szempontjából, ár-érték arányban egy új könnyűszerkezetes házba– véleményünk szerint – a legoptimálisabb választás a levegő-víz hőszivattyús rendszer, ami padlófűtésen keresztül adja le a környezeti levegőből nyert hőenergiát.

Könnyűszerkezetes ajánlati terveink egy részét ezzel a fűtési móddal számoltuk. Nagyobb alapterületű készházainkban (80 m2 fölött), ahol egy kisebb háztartási helység kialakítására is lehetőség van, a levegő-víz hőszivattyúk telepítése könnyedén teljesíthető, ugyanis a beltéri egységnek és a puffer tartálynak nincs nagy helyigénye. A puffer tartály 50-60 l-es, használatával a rendszer még energiatakarékosabban működtethető. Alábbi készház terveinket például hőszivattyúval számoltuk:

Viktor könnyűszerkezetes ház
Viktor
könnyűszerkezetes ház Kornél
Kornél
Eszter könnyűszerkezetes ház legjobb ár
Eszter

Mi a megoldás azonban a kisebb alapterületű könnyűszerkezetes házaknál, ahol nincs hely külön háztartási helységre, és a hőszivattyú telepítésének költsége is túl drága a kis alapterülethez viszonyítva?

Kisebb alapterületen: Hűtő-fűtő klíma

Elsőre furcsa lehet a gondolat, hogy klímánkat ne csupán nyáron, hűtésre használjuk, hanem a téli hónapokban is ezzel fűtsünk, hiszen korábban szinte csak a nagy melegekben kapcsoltuk be őket. Pedig a mai modern fűtésre optimalizált klímák már minden téren megfelelnek az energetikai és a kényelmi követelményeinknek is, így egész évben, teljes értékűen hűtésre és fűtésre is használhatóak!

Számos előnnyel rendelkeznek:

  • Telepítésük nem igényel nagy beruházást
  • Helyigényük rendkívül kicsi, nem szükséges háztartási helység kialakítása, hogy el tudjuk helyezni
  • Hőszivattyús bojlerrel kombinálva (ami biztosítja a használati meleg vizet) eleget tesz a szigorú energetikai követelményeknek is
  • A jól megválasztott klíma berendezés szinte hangtalanul és érezhető légmozgás nélkül is tud működni

A fenti előnyöket figyelembe véve honlapi készház ajánlatainkban, 80 m2 alatt, ahol az alaprajzon nem szerepel külön háztartási helység, hűtő-fűtő klímával számoltunk:

Anna könnyűszerkezetes ház legjobb ár
Anna
Vencel könnyűszerkezetes ház legjobb ár
Vencel
könnyűszerkezetes ház Fanni
Fanni

Természetesen van rá mód, hogy kisebb alapterületen is a hőszivattyús rendszert alkalmazzuk, kérés esetén pedig a nagyobb alapterületű könnyűszerkezetes házainkba is telepíthetünk klímát.

Ajánlatkéréssel keressen minket elérhetőségeinken! Mind a személyre szabott ajánlatadás és az ajánlati terv elkészítése teljesen díj és kötelezettségmentes!

Scroll to Top