Energetikai tanúsítvány – közel 0 energiaigény

könnyűszerkezetes ház

 Ahhoz, hogy kedvező besorolású energetikai tanúsítványt kapjon új építésű házunk, meg kell felelni a szigorított energetikai követelményeknek. Ez több szempontól is rendkívül fontos: egyrészt környezettudatosságra és a házunk által felhasznált energia minimalizálására ösztönöz bennünket; másrészt BB besorolás alatt nem is kapjuk meg a használatbavételi engedélyünket.

Bejegyzésünkben megvizsgáljuk, hogyan érhetjük el a legjobb, AA++-os energetikai besorolást helyszínen szerelt, favázas könnyűszerkezetes technológiával.

Az energetikai tanúsítvány jelöléseivel és színeivel biztosan mindenki találkozott már valamilyen formában, aki egy kicsit is odafigyel a fogyasztásra. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, az épületek energetikai besorolása AA++ – tól (minimális energiaigényű) JJ-ig (kiemelkedően rossz) terjed:

Energetikai besorolás

ETA minősítéssel rendelkező szerkezetünk úgy lett kialakítva, hogy az épület elemei egyenként is elérjék és túl teljesítsék, az energetikai tanúsítványok AA++ szintjéhez szükséges elvárásokat. Ahhoz azonban, hogy magas energetikai besorolást érjen el új építésű könnyűszerkezetes házunk, nem elég csupán az épület szerkezetét és hőszigetelő képességeit vizsgálni, az eredményt sok egyéb tényező is befolyásolja. Lássuk, mik ezek!

Energetikai tanúsítvány – az eredményt befolyásoló tényezők

Tehát, ahogy fentebb írtuk, ha házaink fizikai alkotó elemeit (pl. falak, födém, aljzat, nyílászárók) vizsgáljuk, akkor AA++ kategóriáról beszélhetünk. Sőt, nem csupán megfelelünk a legmagasabb
követelményeknek, túl is teljesítjük azokat! A főfalakra például az előírt hő átbocsátási tényező 0,24 W/m2K, a mi főfalaink U értéke: 0,15-0,11 W/m2K.

Bővebben szerkezetünkről ITT olvashat.


A szigorított követelmények szerint az alábbi szempontokat kell még figyelembe venni:

  • a felhasznált megújuló energiaforrás aránya
  • a benapozottság,
  • a határoló szerkezetek aránya az alapterülethez,
  • a tájolás,
  • és a beépített gépészet

Ezek közül többet nincs lehetőség megváltoztatni, mint pl. a tájolást, ami a telek adottságaitól függ.

Ugyanez igaz a határoló szerkezetek arányára is – minél kisebb a ház, annál jobb lesz az értékünk, ugyanakkor nem várható el egy építtetőtől sem, hogy csak az energetikai számítás miatt kisebb házat terveztessen és építtessen.

Így fordulhat elő, hogy hiába a kiváló hőszigetelés, a közel 0 energiaigény, mégis BB besorolást kap a házunk. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen pont a nem, vagy kevésbé befolyásolható tényezők
megléte miatt a Hatósági bizonyítványt már BB besorolás esetén is kiadják! Az alatt viszont nem.

Amennyiben BB besorolást kap az épület, az azt jelenti, hogy készházaink ENREGIAIGÉNYE KÖZEL 0 értékű, azaz különösebb gondosság nélkül is alacsonyak maradnak az épület fűtési vagy hűtési költségei. BB felett minden más csak hab a tortán, hitel és CSOK esetén sem szükséges magasabb minősítés.

Tervezés odafigyeléssel

Szilvi könnyűszerkezetes alaprajz
könnyűszerkezetes ház Eszter
könnyűszerkezetes ház Péter-Szabó Szilvia

Tervezés során természetesen mindig arra törekszünk, hogy az energetikai tanúsítványban AA++ besorolást kapjon a tervezett könnyűszerkezetes ház:

  • csak AA++ besorolású fizikai elemeket tervezünk az épületbe
  • Odafigyelünk a tájolásra és amennyire csak lehet, minimalizáljuk a hőveszteséget
  • Olyan napelem rendszert tervezünk bele, amivel minimum a BB szintet elérni

Honlapi ajánlataink 6 kW-os napelem rendszert tartalmaznak. Ez a legtöbb könnyűszerkezetes háznál több, mint ami minimum szükséges a megfelelő besoroláshoz, de energetikus kollégánk az adott telekre méretezve, előre kiszámítja a szükséges mennyiségeket és a várható eredményt. Ehhez ismernünk kell a helyszínt.

Előfordult például, hogy egyik ötletadó tervünk több helyen is megépült azonos tartalommal, és az egyik helyen BB, a másik helyen AA+ besorolást ért el. Olyan is megtörtént, hogy az adott ház 6 kW-os rendszerrel BB besorolású, 8 kW-os rendszerrel AA++ besorolású lett.

Az energetikai számításokat előre elvégezzük, így nem érhetik meglepetések!

Amennyiben az elvégzett számítások alapján BB besorolást érnénk el, még mindig el lehet dönteni, hogy megéri-e esetleg drágább gépészeti berendezésekre költeni a magasabb energetikai besorolás érdekében. Ugyanakkor, ahogy fentebb írtuk,

BB besorolás esetén is közel 0 az energiaigény!

Bárhogy is döntsön az építtető, a kiváló hőszigetelést, az alacsony energiaigényt, és –ezáltal- az alacsony rezsiköltségeket minden esetben garantálni tudjuk.

Scroll to Top