ÉMI, ÉME, NMÉ, ETA – Mit jelentenek ezek a rövidítések, és miért fontosak?

könnyűszerkezetes ház

Sok új fogalommal és rövidítéssel találkozhat az az építtető, aki számításba veszi, hogy könnyűszerkezetes otthont épít. Bejegyzésünkben igyekszünk röviden és átláthatóan tisztázni ezeket a fogalmakat.

ÉMI – Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.

Az ÉMI Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőség-ellenőrző innovációs intézménye. Tevékenységük széles skálán mozog:

 • műszaki szolgáltatások (mérnöki szakértések, laborvizsgálatok),
 • megfelelőség-értékelés,
 • minőség-ellenőrzés,
 • létesítménydiagnosztika
 • műszaki szabályozás,
 • irányelv-alkotás,
 • kutatás-fejlesztés-innováció,
 • nukleáris létesítmények szakértése,
 • állami beruházásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása,
 • építésfelügyeleti munka támogatása,
 • hazai és nemzetközi projektek,
 • szakmai rendezvények szervezése,
 • oktatás, képzés
 • lakossági tájékoztatás

A könnyűszerkezetes építés szempontjából a megfelelőség-értékelés és minőség-ellenőrzés a legfontosabb. Az ÉMI adhatja ki ugyanis az NMÉ és ETA (2013 előtt ÉME) megfelelőség-értékeléseket az építési készletekre, a dokumentumokban foglalt minőségi és szerkezeti előírásokat pedig éves
ellenőrzések keretében felülvizsgálja, és – szükség esetén – betartatja.

ÉME – Építőipari Műszaki Értékelés

2013. július 1. előtt az ÉMI még ezt az értékelést használta a készház /könnyűszerkezetes ház építő cégek szakmai értékelésére. 2018 óta a kiadott műszaki értékelések érvénytelenné váltak, meg kellett újítani őket.

NMÉ – Nemzeti Műszaki Értékelés / ETA – Európai Műszaki Engedély

Az NMÉ-vel és ETA-val rendelkező cégeknek ugyanolyan minőségi követelményeknek kell megfelelniük. A különbség a két értékelés között, hogy az NMÉ belföldön, míg az ETA Európán belül bármely országban elismert dokumentum.

Fontos kérdés lehet az építtetők részéről, hogy mi az a plusz, amit az ÉMI által kiadott NMÉ-vel, vagy ETA-val rendelkező könnyűszerkezet-építő cégek nyújthatnak a tanúsítvánnyal nem rendelkező vállalkozásokkal szemben. Ahhoz, hogy erre válaszolhassunk, meg kell néznünk, hogy az ÉMI-nél milyen szempontok szerint vizsgálják az adott építési készletet.

Vegyük most sorra ezeket a vizsgálati szempontokat!

A szerkezet vizsgálata

Tűzvédelem

Ahhoz, hogy egy vállalkozás kiérdemelje a megfelelőség-igazolást, a legfontosabb lépcsőfok, hogy meg kell felelnie a mindenkori tűzvédelmi előírásoknak. Ehhez az ÉMI laboratóriumában – egy erre a célra speciálisan megépített égető kemencében – elégetik a falakat és a födémet, miközben függőleges nyomást fejtenek ki rájuk. Az égetést követően kapják meg a szerkezeti elemek az ú.n. REI besorolást, ami azt a számot tartalmazza percben kifejezve, amennyi időn keresztül a szerkezet megtartja állékonyságát a speciális égési körülmények között.

Statika

A szerkezeti rajzokat – különös tekintettel a csomópontokra és az egyes építési elemek egymáshoz való kapcsolódására – statikus ellenőrzi, és biztosítja az ÉMI számára a pontos statikai számításokat. Egy hidraulikus tesztgépben terhelésnek teszik ki a szerkezetet, hogy ellenőrizzék a teherbírását. Az ETA-val/NMÉ-vel rendelkező cégek épített szerkezetei tehát állékonyak, és biztosan megfelelnek a mindenkori statikai előírásoknak.

Hőszigetelés

A vizsgálat harmadik, nagyon fontos eleme a hőszigetelő képesség. Ezt az értéket a pontos rétegrend ismeretében, az ú.n. hőátbocsátási tényező határozza meg.

Jele: U, Mértékegysége: W/m² K

A hőátbocsátási tényező azt mutatja meg, hogy:

 •     egységnyi felületen (1 m²),
 •     mennyi energia (W) távozik a zárt térből,
 •     egységnyi idő (1 mp) alatt,
 •     1 fok hőmérséklet-különbségnél.

Minél kisebb ez a szám, annál jobb egy adott szerkezeti elem (fal, födém) hőszigetelő képessége. Ez az érték az energetikai besorolásnál (is) nagyon fontos tényező. Az AA++ besorolásnál az energetikai követelmény 0,24 W/m2 K. A könnyűszerkezetes technológiával ezt könnyedén túl tudjuk teljesíteni, főfalaink értékei a változó homlokzati szigetelés vastagságokkal:

 •     150 mm szálas hőszigetelés + 100 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,15 W/m² K
 •     150 mm szálas hőszigetelés + 150 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,13 W/m² K
 •     150 mm szálas hőszigetelés + 200 mm EPS homlokzati szigetelés esetén: 0,11 W/m² K

Minőség-ellenőrzés és dokumentáció

Miért lehet fontos tehát az ÉMI által kiadott NMÉ/ETA az építtetőnek?

Szolgáltatások esetében a vásárlás pillanatában/szerződéskötéskor soha nem lehetünk 100%-ig biztosak a minőségben, hiszen a készterméket nem tudjuk „megfogni”, kipróbálni a megvétel előtt, mint a boltban kapható termékek esetében. Még ha meg is látogatunk egy mintaházat, akkor sem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy a mi otthonunk pontosan ugyanolyan minőségben készül majd el. Ebben nincs újdonság, ez a szolgáltatói szektor sajátsága; éppen ezért kell az építőipari cégeknek is mindent megtenni, hogy elnyerjék a leendő építtetők bizalmát.

Jó hír, hogy körültekintő kivitelező-választással nagymértékben csökkenhet a bizonytalanságunk!

Minél szigorúbban veszi egy kivitelező a minőség-ellenőrzést, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy képes folyamatosan fenntartani a honlapon, marketing anyagokban vagy közösségi médiában hirdetett, színvonalas építési munkát – erről írtunk már előző blogbejegyzésünkben is. Ráadásul, mivel ezek a tanúsítványok és az ellenőrzések nem kevés pénzbe kerülnek az építési cégeknek, abban is biztosak lehetünk, hogy az a vállalkozás, aki ezt megengedheti magának, már letett valamit az asztalra.

A megfelelőség-értékelés lényege, hogy a megfelelő minőségű anyagokat meghatározott módon, képzett kollégák építsék be, követve a dokumentált építési folyamatot.

Ezért nagyon fontos tehát, hogy mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott könnyűszerkezetesház-építő vállalkozás rendelkezik-e NMÉ-vel vagy ETA-val, illetve bármilyen más minőségbiztosítási rendszerrel! Így olyan céget választhatunk, ami elkötelezte magát az állandó minőség mellett, továbbá biztosítani tudja a kiváló alapanyagokat és ezek szakszerű beépítését is.

Mi magunk amellett, hogy rendelkezünk ETA-val, a MAKÉSZ és ÉVOSZ tagjai is vagyunk.

Nem csupán a szerkezetnek, a dokumentációnak is „rendben kell lennie”. Az információk helyes tárolása, a beszállítók értékelése, a helyszínre szállított anyag ellenőrzése – ezek mind részei az ÉMI által is ellenőrzött építési folyamatnak.

Scroll to Top