Generálkivitelezés: Készház Tervezéstől a kulcsátadásig

könnyűszerkezetes ház

Mi az a generálkivitelezés?

A generálkivitelezés során a házépítés egész folyamatát egyetlen vállalkozó fogja össze, és a kulcsrakész épületet a szerződésben előre meghatározott minőségben és módon, határidőre átadja az Építtetőnek.

Ebben az esetben a saját dolgozók és az esetleges alvállalkozók munkájának összehangolása, a minőségi anyagok biztosítása és beépítése, az ezzel járó adminisztráció és a felelősség is  – egyszóval MINDEN a megbízott kivitelező dolga.

Szerződés alapján elszámoltatható, számonkérhető.

A generálkivitelezés előnyei

Sok stressztől kímélheti meg magát az az Építtető, aki a generálkivitelezést választja, hiszen:

 • a különböző szakmák és munkafolyamatok összehangolása,
 • az anyagok megrendelése és kiszállítása,
 • a maradék anyagok elszállítása az építési területről
 • az építkezésen felmerülő problémák azonnali megoldása/korrigálása
 • az építési napló vezetése
 • az építkezésen az előírások betartása/betartatása

mind-mind szakértelmet, gyakorlatot, és nem utolsó sorban rengeteg időt és utánajárást igényel. Éppen ezért mi – amellett, hogy igény szerint vállalunk félkész könnyűszerkezetes kivitelezést is – a generálkivitelezésben látjuk a legoptimálisabb megoldást.

Sőt, arra biztatjuk a leendő építtetőket, hogy már a tervezési folyamatot is tekintsék a kivitelezés részének! Éppen ezért ajánlati terveink már a tervezés költségét is tartalmazzák.

Ebben a bejegyzésben megnézzük részletesen, miért jó az Építtetőnek, ha már a tervezési folyamatot is a generálkivitelező intézi. Bár logikus lépésnek tűnhet, hogy kész tervvel keressük fel a kivitelezőket, mi mégis az ellenkezőjére bátorítanánk mindenkit. El is mondjuk, miért.

Zoárd könnyűszerkezetes alaprajz
könnyűszerkezetes ház Zoárd
könnyűszerkezetes ház

Az Egyszerű bejelentés nem is olyan egyszerű!

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a könnyűszerkezetes lakóházak terveit is, mint minden 300 m2-nél kisebb alapterületű lakóház tervét, az egyszerű bejelentés szabályai szerint kell benyújtani a hatóságok részére. Az egyszerű bejelentés szabályait rendeletekben pontosan meghatározták, így a tervező felkészültségén múlik, hogy a hatóság befogadja-e a tervet. Míg korábban az egyszerű bejelentés alig néhány dokumentumból állt, többszöri szigorítás után ma már részletes, terjedelmes kivitelezési dokumentációról beszélünk!

Engedély helyett tudomásul vétel

Korábban tévesen elterjedt, hogy “engedély sem kell, mindenki azt épít, amit akar”, és sokan ezt komolyan is vették. Ezzel ellentétben:

 • a helyi építési szabályzat,
 • településképi arculati kézikönyv,
 • területi szabályozási terv,
 • OTÉK,
 • tűzvédelmi szabályzatok
 • és egyéb fontos szabályok

előírásait szigorúan be kell tartani!

Az “engedély” helyett tudomásul vétel van. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem kell betartani a felsoroltak előírásait, hanem azt, hogy tartalmilag nincs vizsgálva a benyújtott terv és a felelősség az építtetőé, tervezőé, kivitelezőé!

Így, ha valaki nem tartja be a szabályokat és utólag az építés felügyelet büntet, esetleg bontat, akkor nincs az építtető kezében egy aláírt engedély, miszerint a hatóság ezt jóváhagyta. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő, gondos tervező tervezze a házat.

Generálkivitelezés és tervezés tervező csapattal

Ilyen szakmailag szerteágazó dokumentáció benyújtásához azonban nem csak tervező, hanem inkább tervező csapat szükséges. Az építész tervezőnek együtt kell dolgoznia még

 • statikus tervezővel,
 • épületgépész tervezővel,
 • épületvillamossági tervezővel
 • és energetikussal

A Taksony H-BEK Kft tervező csapata egy összeszokott csapat, akik számtalan könnyűszerkezetes lakóház dokumentációját készítették már el, nem csak jól, de rövid idő alatt is.

A szerződéskötéstől számított 1 hónap alatt bejelentésre kész tervet készítünk!

Benyújtás után 15 nappal akár meg is kezdhető az építkezés. A teljes kivitelezési dokumentáció, településképi konzultáció lefolytatása, benyújtás és művezetés díját tartalmazza a honlapunkon az Árak, tervek menüben látható könnyűszerkezetes házak árai.

Díjmentes terv és ajánlat még a szerződéskötés előtt

De további előnyei is van annak, ha velünk tervezteti a házát. Konzultációnk során megbeszéljük az igényeket és a határokat, ez alapján pedig személyre szabott ajánlati tervet készítünk, rajzokkal, tételes költségvetéssel, díjmentesen, kötelezettség nélkül! 

Így építtetőink még a kivitelezési dokumentáció megkezdése és szerződéskötés előtt pontos képet kaphatnak arról, milyen is lesz a terv és mennyibe fog kerülni a kivitelezés. Minderre ráadásul árgaranciát is vállalunk! 

Az ajánlati tervek rövid idő alatt elkészülnek és díjmentesek. Ezzel elkerülhető az a gyakran előforduló eset, hogy egy kivitelezőtől független tervezővel az építtető elkészítteti a tervet az elképzeléséről. Ilyenkor ugyanis megtörténhet, hogy:

 • Az időigényes (általában néhány hetes, vagy akár néhány hónapos!) tervezési folyamat után a kész tervre keres az építtető kivitelezőt, és csak akkor szembesül vele, hogy a kivitelezők sokkal magasabb árat kérnek a rajz alapján, mint azt a tervezővel korábban gondolták.
 • Ráadásul, mivel a szerelt technológiás, minősített cégek eltérő szerkezettel, falvastagságokkal, szerkezeti megoldásokkal dolgoznak, gyakran előfordul, hogy végül a kiválasztott kivitelező segítségével módosítani kell a dokumentációt. Ez mind idő, és plusz költség.

Tervező kollégáink jól ismerik a H-BEK rendszert és a kivitelezési költségeket, így rengeteg időt és felesleges plusz költséget takarítunk meg!

A generálkivitelezés idejét befolyásoló tényezők

 1. A jó és a rossz tervezés a kivitelezési időt is befolyásolja. Jó tervezés esetén a különböző szakipari munkák jól illeszthetők egymáshoz, és nem kell kivitelezés közben megállni, tervet módosítani, improvizálni. Tervezés során nem csak a hatósági előírásokat, de az ETA minősítésünkben szereplő előírásainkat is betartjuk, így az adott, minősített anyag, a meghatározott bevizsgált módon, a képzett dolgozó által kerül beépítésre
 2. A kivitelezési időt befolyásolja az is, hogy generálkivitelezővel építtetünk, vagy csak félkész házat kérünk, és a befejező munkákra más vállalkozókat kérünk fel. Mi összeszokott brigádokkal és szakipari dolgozókkal összehangolt munkát végzünk! Mivel együtt dolgozunk, kollégáink egymáshoz alkalmazkodva, egymással kommunikálva végzik munkájukat. Nincs egymásra mutogatás, vagy a kommunikáció hiányából és/vagy összehangolatlanságból adódó csúszás.

Látható, hogy ha a kezdeti lépéseknél már gondolunk a kivitelezés részleteire és ezt egy folyamatba tudjuk összehangolni, akkor rengeteg időt és költséget tudunk megspórolni.

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjen tőlünk ajánlatot generálkivitelezésre, tervezéstől a kulcsrakész átadásig! Az ajánlatadás és az ajánlati terv készítése DÍJMENTES!

Scroll to Top