Gyorsház vagy könnyűszerkezetes ház?

Gyorsház - energiatakarékos könnyűszerkezetes ház, ami akár 5 hónap alatt kulcsrakész, alapozástól a festésig!
könnyűszerkezetes ház

Magyarországon a múlt század ’80-as éveiben terjedt el a kifejezés: “gyorsház”. (Előző bejegyzéseinkben már foglalkoztunk a készházakkal és a könnyűszerkezetes házakkal.)

Honnan is ered a gyorsház elnevezés, és vajon milyen építési módokat foglal magában?

Kis gyorsház-történelem

Akkoriban csak néhány gyártó volt az országban, akik kispaneles vagy középpaneles faházakat gyártottak. Eleinte ezekből az elemekből csak ideiglenes épületeket, “víkendházakat” készítettek, és csak később próbálkoztak megerősített vázszerkezettel, vastagabb hőszigeteléssel családi házat gyártani. Ezek a kezdeti könnyűszerkezetes lakóházak kapták összefoglalóan a gyorsház nevet.

A ’80-as, ’90-es évek óta a könnyűszerkezetes építési mód elfogadott lett, az ország megismerte a nagypaneles gyorsházakat, a kispaneles gyorsházakat, a gerenda- és rönkházakat, valamint az amerikai rendszerű könnyűszerkezetes házakat (amelyeket összefoglalóan szintén gyorsháznak neveztek).

Szakembereinkkel 1981 óta építjük ezeket a gyorsházakat (akkoriban még polgári jogi társaságként kezdtük). Mivel mindig törekedtünk a legkorszerűbb technológiák és minőségi anyagok használatára, a hagyományos téglaházak építése mellett a gyorsház műfajon belül az összes építési módot alkalmaztuk, így többek között a rétegragasztott német HUF-HAUS gyorsház technológiát is.

könnyűszerkezetes ház

Könnyűszerkezet gyorsan, fából

A tapasztalatokat összegezve 1992 óta az amerikai rendszerű, könnyűszerkezetes építési mód mellett döntöttünk. Véleményünk szerint a környezethez, a megrendelői igényekhez és a kivitelezés helyszíni körülményeihez legjobban alkalmazkodó, rugalmas gyorsház-építési forma.

Felmerülhet azonban a kérdés: az általunk alkalmazott könnyűszerkezetes technológia valóban beletartozik a gyorsház kategóriába?

A válasz: igen, hiszen az általunk alkalmazott könnyűszerkezetes gyorsház-technológia lehetővé teszi – ha a finanszírozás és előfinanszírozás folyamatosan megoldott, illetve a tervektől függően –, hogy egy családi gyorsházat akár 5 hónap alatt kulcsrakészen – alapozástól a festésig – elkészítsünk.

A házépítéshez nem kellenek évek! A könnyűszerkezetes házak igazán rövid idő alatt elkészülhetnek! Házaink gyorsan, ugyanakkor időtállóan készülnek. Új házával spórolhat is, hiszen a ház hőhidaktól mentes, megőrzi a belső hőmérsékletet, így a rezsiköltségek alacsonyak maradnak.

Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal e-mailben, vagy kérjen telefonon bővebb tájékoztatást, és álmodja meg a tökéletes otthonát!

könnyűszerkezetes ház
Scroll to Top