Könnyűszerkezetes házak

könnyűszerkezetes ház

Bár a könnyűszerkezetes házak mellett sok érv szól és számos leírást találhatunk az interneten, sokszor mégis nehéz eldönteni, valóban ez az építési forma lesz-e a nekünk való. Ilyenkor érdemes alaposan körbejárni a lehetőségeket, mert már az építkezés, tervezés előtt sok döntést meg kell hoznunk:

 • Könnyűszerkezetes ház vagy hagyományos tégla ház?
 • Ha könnyűszerkezet, akkor nagy panelos, vagy helyszínen szerelt technológia?
 • Fa vagy fém szerkezet?

Alaposan meg kell fontolnunk, hogy milyen technológiát válasszunk, hogy tisztában legyünk az előnyökkel vagy hátrányokkal, és végül a számunkra legkedvezőbb építési módot válasszuk.

Bár sokan előbb tervezőt keresnek és csak utána kérnek árajánlatokat a kivitelezőktől, már tervezés előtt célszerű eldönteni, milyen technológiára tesszük le a voksunkat! Így sok plusz tervezői munkát és költséget megspórolhatunk. Erről bővebben előző blogbejegyzésünkben írtunk.

Ehhez azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a különböző technológiákkal és elnevezésekkel!

Gyakran az is zavaró lehet, hogy azonos, vagy nagyon hasonló technológiákra különböző elnevezéseket használnak a kivitelezők. Gyorsházak, készházak, könnyűszerkezetes házak… Korábbi blog bejegyzéseinkben kifejtettük, honnan ered a készház és a gyorsház  elnevezés, most kifejezetten a könnyűszerkezetes házak tulajdonságait fogjuk elemezni.

Fa szerkezetes épületek

könnyűszerkezetes ház

Könnyűszerkezetes házaink tartószerkezetének anyaga első osztályú építőfa. Általában szlovákiai vagy szibériai lucfenyőből készül és beépítés előtt olyan kezelést kap, ami garantálja a tartós gomba, rovar és egyéb kártevők elleni védelmet.

A szakszerűen elkészített könnyűszerkezetes ház fa vázszerkezete önmagában is állékony, de fontos segédanyaga az OSB borítás, ami az ún. tárcsa irányú merevséget garantálja. Így egy olyan doboz szerkezet jön létre, ami felveszi a talaj mozgását, és amelyből földrengés biztos könnyűszerkezetes ház készíthető.

A könnyűszerkezetes ház nagy előnye tehát statikai tervezhetősége és doboz szerkezete révén nagy fokú merevsége, állékonysága és tartóssága, ám számos egyéb pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

A fa szerkezetes könnyűszerkezetes házak előnyei

Kiváló hőszigetelés

A könnyűszerkezetes ház hőszigetelése standard szerkezetünknél is kiváló, főfalaink hőátbocsátási tényezője 0,15 W/m2K.

Így könnyűszerkezetes ház építtetésével hosszú távon energiát és pénzt takaríthat meg, hiszen a hőhídaktól mentes szerkezet biztosítja a mindenkori belső hőmérséklet megtartását.

Környezettudatos építési mód

könnyűszerkezetes házak

A könnyűszerkezetes házak nem csupán kiváló hőszigetelő tulajdonságuk révén lehetnek vonzóak egy környezettudatos építkező számára.

A könnyűszerkezetes házak mind anyagukat, mind az építési módot tekintve megfelelnek a fenntarthatóság elveinek és építésökológiai szempontból a természetbe való legkisebb beavatkozást eredményezik.

Egy könnyűszerkezetes ház építése során kevesebb a hulladék, és az alapanyagok előállításához felhasznált elsődleges energia is sokkal kisebb mértékű, mint akár egy hagyományos téglaház esetében. A könnyűszerkezetes házak építése során megújuló anyagok kerülnek felhasználásra.

Rugalmasság

Ahogy korábban írtuk, a szerkezet amellett, hogy erős és állékony, egyben rugalmas is. Mivel a különböző szerkezeti elemek több ponton, csavarozott rögzítéssel kapcsolódnak egymáshoz, így szerkezetünk erős és ellenálló.

Építés közben a változtatásokat rugalmasan tudjuk kezelni, hiszen a könnyűszerkezetes házak esetében a falakat és a födémszerkezetet a helyszínen gyártjuk le, így képesek vagyunk alkalmazkodni az építés közben fellépő igényekhez.

Többször előfordult már, hogy az építtetőnk menet közben szeretett volna változtatni, és a kérésének megfelelően elvégeztük a módosításokat a terveken és az épületen is. Ennél a megépült könnyűszerkezetes házunknál például a terasz feletti fehér pergolát már építkezés közben terveztük hozzá a házhoz:

könnyűszerkezetes ház

Gyorsaság

A könnyűszerkezetes házak rövid idő alatt elkészülhetnek! A témáról bővebben ITT olvashat.

Kiváló ár-érték arány

A minősített kivitelezők minden beépített szerkezeti eleme teljesítmény nyilatkozattal rendelkezik. A teljesítmény-nyilatkozatokban szerepelnek olyan kulcs jellemzők, amik alapján mérni lehet, hogy adott szerkezeti elem el tudja-e látni a funkcióját. Ilyen anyagjellemzők például:

 • tűzállóság
 • hőszigetelő képesség
 • statikai tulajdonságok

A kiváló érték tehát biztosítva van, NMÉ/ETA minősített kivitelezőknél ez alapkövetelmény. A kiváló ár már a kivitelezőn múlik!

Azért, hogy építtetőinknek a lehető legjobb ár-érték arányú szolgáltatást nyújthassuk, mi a következőket tesszük:

 • Hosszú évek óta tartó szoros kapcsolatunk van a beszállítóinkkal
 • Folyamatos, nagy mennyiségű anyagrendelés miatt mennyiségi kedvezményt kapunk
 • Optimális árú terméket választunk, ami tökéletesen ellátja a funkcióját, ugyanakkor nincs túlárazva.
 • Egyszerű, költséghatékony, de egyben modern és energiatakarékos megoldásokra törekszünk! Házainkat elektromos fűtéssel és napelemmel ajánljuk. Nordart elektromos fűtés

Akár hagyományos, akár könnyűszerkezetes ház mellett dönt, mindig vigyáznia kell arra, hogy megbízható, nagy szakértelemmel rendelkező, precíz munkát végző kivitelező céget válasszon, aki rendelkezik minősítéssel! Ez nagyon fontos, hiszen így nyújtunk Önnek garanciát az általunk megépített könnyűszerkezetes házak minőségére és tartósságára, hogy az elvárt ár-érték arányt mindig biztosítani tudjuk.

NMÉ, ETA minősítés-ről bővebben

A könnyűszerkezetes házak télen is építhetőek

A könnyűszerkezetes technológiával épült házaknak, amellett, hogy gazdaságosak, energiatakarékosak és környezetbarátok, az időjárási körülmények sem jelentenek akadályt.

A téglaházak esetében sokszor a tavaszi, nyári időszakot választják építkezésre, mert az építőanyagnak ki kell száradnia. A könnyűszerkezetes házak esetében nincs ilyen akadály. Egyedül az alapozás igényel némi száradási időt, a ház többi részénél nem kell száradási idővel számolnunk.

A könnyűszerkezetes házak így valóban gyorsan elkészülnek, akár télen és ősszel is kivitelezhetők, azonnal költözhetőek és gyorsan fel is fűthetőek.

Könnyűszerkezetes házak építése - miért válasszon minket?

A meghitt otthon, a biztonságos családi ház megteremtése mindannyiunk álma. Szeretnénk, ha a nyugodt környezet jó minőséggel és praktikummal is párosulna. A mi technológiánk segítségével kivitelezett házak több szempontból is kedvezőbbek, mint más házak, aminek előnyeit már az előkészületek során tapasztalhatja.

A családi házak kivitelezése sokszor nem várt problémákba ütközik, amik jelentős többletköltséget jelentenek az építtetőnek. Ráadásul az esetek túlnyomó részében a tervezett időre sem lesz kész egy hagyományos családi ház.

A mi technológiánkkal készített házak előnyei erre épülnek, és a következőket nyújtják:

 1. Tervezhető költségek:
  Már az ajánlatkérés idején tételes ajánlatot és személyre szabott tervet biztosítunk, díjmentesen! A szerződés átalány díjas, tételesen tartalmaz minden költséget, így később nem érhetik meglepetések! Ráadásul házainkra árgaranciát vállalunk!
 2. Tervezhető határidő:
  Könnyűszerkezetes házaink tervektől függően, akár 5 hónap alatt felépülnek, így nem kell éveket várni a beköltözésre.
 3. Minőségi tanúsítványok:
  Rendelkezünk az ÉMI által kiadott ETA tanúsítvánnyal és MAKÉSZ védjeggyel
 4. Több, mint 30 éves tapasztalat
 5. Több, mint 900 felépített ház
 6. Egy kézben tervezéstől a kulcsátadásig:
  Tervezéstől a kulcsátadásig teljes körű szolgáltatást nyújtunk, összeszokott csapattal
 7. Különböző elérhető finanszírozási lehetőségek:
  Házaink megépítéséhez CSOK és egyéb HITEL is igénybe vehető.


Amennyiben könnyűszerkezetes házépítésen gondolkozik és felkeltettük érdeklődését, merítsen ötleteket könnyűszerkezetes terveinkből és küldje el számunkra árajánlatkérését!

Scroll to Top