Készház vagy könnyűszerkezetes ház – van különbség?

könnyűszerkezetes ház

A köztudatban sok esetben keveredhet a két fogalom: készház és könnyűszerkezetes ház. A különböző elnevezés azonos, vagy nagyon hasonló szerkezetet és építőanyagok használatát jelentheti. A minősített készház/könnyűszerkezetes ház kivitelező cégek ugyan eltérő anyagokat használhatnak az egyedi NMÉ/ETA minősítésükben meghatározottak szerint  a falszerkezet felépítése azonban mind két építési technológia esetén ugyanaz:

  • teherhordó vázszerkezet (fa vagy fém)
  • a vázszerkezet között hőszigetelés (szálas vagy fújt technológia)
  • a vázszerkezet külső és belső borítása építőlapokkal (OSB, gipszkarton, gipszrost stb.)

A különbség a két technológia között tehát nem az anyagokban, vagy a szerkezetben, hanem az összeszerelés módjában rejlik!

Készház összeszerelése

Vannak olyan készház gyártók, akik üzemben, a tervek alapján legyártják a ház bizonyos elemeit (főfal, válaszfal, födém és esetleg rácsostartók), ezeket a nagyobb elemeket a helyszínre szállítják, majd daruzás segítségével összeszerelik. A további munkafolyamatok (szakipari munkák, tetőfedés, festés-burkolás) a készházak esetében ugyanúgy zajlanak, mint a helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házaknál.

Könnyűszerkezetes ház összeszerelése

Az amerikai rendszerű, helyszínen összeszerelt könnyűszerkezetes ház esetében a falak, födém, tetőszerkezet építése a helyszínen történik, helyszínre szállított alapanyagokból. Kollégáink átveszik, ellenőrzik a kiszállított anyagokat, majd méretre vágják és beépítik a terveknek megfelelően. A technológia előnyei:

  • bármilyen területen és terepviszonyok között teljes értékűen megépíthető, legyen szó akár hegyoldalon lévő telekről, vagy keskeny utakon megközelíthető területről
  • építése sokkal rugalmasabb, a megrendelői igényeket, esetleges változtatásokat még építés közben is figyelembe tudjuk venni.

A két technológia között tehát alap szerkezetbeli különbségek nincsenek (Vázszerkezet + hőszigetelés + borítás építőlapokkal), az eltérések a minősített kivitelezők eltérő szerkezeti kialakításából és anyaghasználatából adódnak. Így a készházak tulajdonképpen könnyűszerkezetes házak.

Használt ingatlan vásárlása helyett készház/könnyűszerkezetes ház építése

Alsóörs könnyűszerkezetes ház, készház

Ha valaki ingatlant szeretne vásárolni, először mindig a használt lakások, családi házak kínálatát fedezi fel. Sajnos manapság sok esetben jellemző az eladó ingatlanokra, hogy nincsen megfelelő ár-érték arányuk, ezért nem véletlen, hogy sokan képtelenek választani a meglévő ingatlanpiaci kínálatból. Ha ezzel Ön is így van, és megelégelte a végtelen keresést, válassza az egyszerűbb utat, vagyis a készházakat!

A készház építés előnyei a használt ingatlan vásárlásával szemben

A készházak egyik legnagyobb előnye, hogy úgy alakíthatóak, hogy valóban az igényeinek megfelelőek legyenek. Mivel a készházakat a helyszínen készítjük elő a felépítésre, akár az építkezés közben is változtathat elképzelésein, így a végeredmény olyan, amilyenről mindig is álmodott.

A készházakban nemcsak emiatt öröm lakni, hanem azért is, mert sokkal költséghatékonyabban fenntarthatóak, mint a hagyományos ingatlanok. Kiváló szigetelőképességgel rendelkeznek, ami a manapság növekvő energiaárak mellett igazán kedvező tulajdonság egy ingatlan kapcsán.

Tapasztalja meg Ön is a készházak előnyeit, használt ingatlan helyett válasszon korszerű, megtérülő, megfelelő ár-érték arányú megoldást! A kivitelezésért vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Készház/könnyűszerkezetes ház építés, rugalmasan!

Az általunk felépített készházak tökéletesen követik az Ön által megálmodott terveket, ötleteket, legyen az bármilyen.

Házaink egyik előnye, hogy a helyszínen készítjük elő beépítésre a megrendelt anyagot és ezzel a megoldással akár az építkezés közben is alkalmazkodni tudunk az új ötletekhez, változtatásokhoz. Bárhol megoldjuk az építkezést, nem korlátoznak a környezeti viszonyok.

Mindemellett áraink kedvezőek, ráadásul az előre megbeszélt és lefixált kivitelezési összegtől nem térünk el, így nincsenek rejtett költségek és egyéb plusz kiadások sem.

Készházakkal nem csak energiát, de pénzt is megtakaríthat

Tudta, hogy egy készháznak kiváló a hőszigetelő képessége?

Ha készházban lakik, sokkal alacsonyabb lesz a rezsiköltsége. Télen nem hűl ki és gyorsabban befűthető, viszont nyáron hűvös marad. Mivel nincsenek hőhídak, lehűlő felületek, nem csapódik le a pára sem, így elkerülhetjük a penészedést.

De nem csak a hőszigetelése kiváló, hanem a hangszigetelése is. Falának kialakítása miatt csökkenti a beszűrődő zajokat és kevésbé engedi ki, mint az átlag falak. A készházak kiváló szigetelését a főfalakban elhelyezett ásványgyapot szigetelőanyag és a külső expandált polisztirolhab alapú -más néven dryvit- vakolatrendszer biztosítja.

Egy készházzal szemben azonban nem csak a kiváló hőszigetelés és az energiatakarékos fenntarthatóság, de a szerkezet megfelelő merevsége is reális elvárás. Készházaink falait kívülről OSB-vel, belülről gipszkartonnal borítjuk, amely megfelelően elhelyezve és szakszerűen felerősítve tárcsa irányú merevséget biztosít az egész épületnek. Ez erős, de rugalmas szerkezetet eredményez, ami ellenálló pl. egy földrengéssel szemben.
Minőségi anyagokkal építünk, így nem csak gyorsan készülnek el készházaink, de megbízhatóak is. Erre garancia lehet ETA-val rendelkező minősített szerkezetünk is.

Ha minőségi és egyedi készházat szeretne, keressen minket bizalommal!

Scroll to Top